Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008


Σήμερα η τεχνολογία πολυμέσων έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές σε τομείς όπως οι τέχνες, η έρευνα και η διασκέδαση. Οι δυνατότητες που παρέχουν τα νέα μέσα ενισχύουν όχι μόνο τη ρεαλιστική παρουσίαση διαφόρων τύπων δεδομένων, αλλά προχωρούν σε τομείς όπως η αλληλεπίδραση με το χρήστη και η διαδραστική δημιουργία νέων εικονικών κόσμων. Ειδικότερα στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται εκτεταμένα τεχνολογίες που επιτρέπουν την διάδοση υλικού που μεταφέρει ήχο και εικόνα χρησιμοποιώντας διανυσματικά γραφικά και ισχυρούς αλγόριθμους συμπίεσης. Νέοι όροι εμφανίζονται όπως computer-art, internet-art, multimedia-art, animation και virtual-reality.
Όσον αφορά τις ψηφιακές τέχνες, χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης της νέας αυτής τεχνολογίας αποτελούν:
οι εγκαταστάσεις (installations)
τα φιλμ, βίντεο και σχεδιοκίνηση (film, video and animation)
η διαδικτυακή τέχνη και νομαδικά δίκτυα (Internet art and nomadic networks)
η προγραμματιστική τέχνη (software art)
η εικονική και ενισχυμένη πραγματικότητα (Virtual and Augmented Reality)
η γενικότερη οπτικοακουστική δημιουργία
Στο Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας τα μαθήματα τεχνολογίας και πολυμέσων οδηγούν στην επεξεργασία έργων σε οπτικοακουστικό και αλληλεπιδραστικό επίπεδο, γεγονός που με τη σειρά του ευαισθητοποιεί περισσότερο το κοινό για το οποίο προορίζονται.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος έχουν τη δυνατότητα και τις γνώσεις, κατανοώντας τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες ξεχωριστών τομέων, να οργανώσουν ένα έργο πολυμέσων, ενώνοντας καλλιτέχνες και δημιουργούς σε μια ομάδα συνεργασίας. Για τον σκοπό αυτό οι φοιτητές προετοιμάζονται από το πρώτο κιόλας εξάμηνο μέσω ενός ευέλικτου προγράμματος σπουδών το οποίο παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις από πλευράς πληροφορικής επιστήμης, τεχνολογίας και αισθητικής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των κοινών εργασιών των μαθημάτων τεχνολογίας και πολυμέσων, όπου ο φοιτητής αξιολογείται για την ποιότητα, λειτουργικότητα, συνέπεια και αισθητική της εργασίας από κάθε τομέα ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: